Tjene på egne filmer?

Kvinne blir filmetFinnes det en måte å tjene penger på egne filmer?

I dag har vi kommet så langt at teknikk som før bare var vanlig i filmstudier er tilgjengelige for alle med en kamera. Det betyr også i praksis at alle som har et kamera og en laptop eller datamaskin, kan lage filmer. Foreløpig er det mest lavbudsjetts skrekkfilmer som lages på denne måten, eller korte filmer.

Politikerne i Hovedutvalget for kultur og samferdsel fordelte fylkeskommunens arbeidsstipend for filmarbeidere til Anstein Mikkelsen og Mathis Ståle Mathisen.

Det opplyser fylkeskommunen i en pressemelding.

Stipendperioden er 2015 – 2016. Mathisen og Mikkelsen får 150.000 kroner hver, fordelt over to år.

Reklame?

De fleste tjenester hvor du kan laste opp ting i dag er enten gratis eller så kan du tjene noen kroner via reklame og sponsing på nettopp din film eller video. Et eksempel på en slik tjeneste er Youtube.

Du kan selvfølgelig også laste ting opp på sosiale medier som for eksempel Facebook, for å vise folk ditt arbeide. Men igjen, her er det heller ikke betalt.

Det finnes dog ingen tjeneste hvor filmskapere kan laste opp sine filmer og dele dem via streaming, samtidig som de får betalt for sitt arbeide.

Med eller uten rettigheter?

Alt handler om rettigheter. Skal du inn i de store streaming-tjenestene må du selge rettighetene til å vise ditt materiale, men de vil ikke kjøpe rettighetene med mindre du har et bra og ikke minst salgbart produkt.

Med andre ord, slik markedet er i dag, må du enten selge fra deg rettighetene til dine produkter, eller gi dem bort gratis. Det burde vært en tjeneste der lavbudsjettsfilmer og klipp kunne være tilgjengelige for streaming og den som har produsert får betalt for visninger.