Rød løper for norsk film

De siste årene har flere norske filmproduksjoner utmerket seg på verdensbasis. Filmer som Max Manus, Kontiki og Birkebeinerne har fått hele verdens øyne på seg og verden enda større kjennskap til norsk kultur og historie.

Norsk filmkompetanse har fått bein å gå påbio-film-popcorn

Med mange Oscar-nominasjoner gjennom tidene siden tittelen «beste fremmedspråklige film» ble etablert i 1957, har hele fem norske filmer gått videre og vært på Oscar-himmelen så langt:

  • «Ni Liv» fra 1957 i regi av Arne Skouen
  • «Veiviseren» fra 1987
  • «Søndagsengler» regissert av Berit Nesheim (1996)
  • «Elling» fra 2001 med ansikter som Sven Nordin
  • «Kontiki» (2012) i regi av Rønning og Sandber

Norsk film har foreløpig aldri vunnet Oscar, men mange norske regissører er etterspurt i utlandet, der de også har vunnet priser. Den norske filmproduksjonen er i ferd med å trekke ut av de norske stuer og kinolerett, og ut i verden der vi utmerker oss. I en verden preget av økonomiske kriser har de norske bransjefolkene gjort norsk film litt større ved å produsere storfilmer som for eksempel thrilleren «Hansel and Gretel: Witchhunters».

De siste årene kommet har vi sett en rekke flere norske storfilmer, som Max Manus og Birkebeinerne. Historiene om Max Manus under andre verdenskrig og birkebeinerne som reddet kongssønnen fra sør til Nidaros rike i Nord har sjarmert befolkningen, både på nasjonal og internasjonal sokkel.  Den røde løperen har blitt rullet ut flere ganger for blant annet disse storfilmene.

Det foregår innspilling av film på norsk jord der vi finner alt fra historiske begivenheter til et fokus på dokumentarer. Filmen «Snåsamannen» (2016) har satt healeren Joralf Gjerstad fra Snåsa på kartet. Gjennom sine naturlige evner har han healet mennesker fra fjern og nær. En gave vi også kan oppleve i Margareth Olins film fra inneværende år.

Barna kan også nyte storslagen norsk underholdning, som  Ivo Caprinos «Flåklypa» med pinnsvinet Ludvig og Solan Gundersen. Filmkonseptet har også blitt utviklet med filmer som «Gurin Reverompa» og som tema i Hunderfossen Familiepark på Lillehammer.