Bergens filmfestival

BIFF, eller rettere sagt Bergen internasjonale filmfestival, er en årlig festival som arrangeres i Bergen. Filmfestivalen ble arrangert for første gang i år 2000, og det vil si at festivalen har 15-årsjubileum i 2015. Filmfestivalen startet opp med å bli arrangert i slutten av oktober hvert år, men fra og med 2013 har festivalen vært arrangert i slutten av september.

Filmfestivalen fungerer blant annet takket være mange ulike sponsorer. Det er utrolig mange store selskaper som har valgt å bli støttespillere for denne årlige festivalen. Blant sponsorene finner man

  • Obos
  • VG TV
  • BKK
  • Bergens Tidende
  • Sixt
  • Utenriksdepartementet

Bergen internasjonale filmfestival regnes som Norges største filmfestival. En slik måling blir foretatt ut fra hvor mange filmer som vises i løpet av festivalperioden. Bergen internasjonale filmfestival har toppet denne målingen flere år på rad. Det er flere visningslokaler som blir brukt underveis i festivalen, men den aller viktigste av dem er Magnus Barfot kinosenter ved Bergen Kino. To andre lokaler som blir brukt mye under festivalen, er Konsertpaleet og Cinemateket USF.

Filmkamera

Antall besøkende til filmfestivalen øker årlig, og det er tydelig stor interesse for film i Bergen. Det første året filmfestivalen ble arrangert, var det nesten 20 000 besøkende. Ved 10-årsjubileet hadde festivalen over 45 000 besøkende, og i 2013 ble det satt ny besøksrekord. Det året hadde festivalen hele 53 333 besøkende.

Underveis i filmfestivalen blir det vist mange nasjonale og internasjonale filmer, og naturligvis blir det delt ut ulike priser. Det er to store priser som blir delt ut, og de har blitt delt ut helt siden filmfestivalen startet opp. Hovedprisen i filmfestivalen er den som nå heter Cinema Extraordinaire. Juryen som bestemmer hvem som skal få denne prisen, er satt sammen av norske filmprodusenter og kritikere. Den andre store prisen som blir delt ut på Bergen internasjonale filmfestival, er Publikumsprisen. Som navnet tilsier, så er det publikum som bestemmer hvilken film som skal få Publikumsprisen. Frem til 2010 kunne publikum stemme på alle filmene i festivalen, men denne stemmingen har nå blitt begrenset til et antall utvalgte filmer.

Vill du besøke filmfestivalen. Du finner rom på hotell i Bergen her.